niedziela, 6 lipca 2014

Witariańskie, bezglutenowe markizy orzechowe

Witariańskie, bezglutenowe markizy orzechowe, deser zdrowy i prosty w wykonaniu. Co mogę jeszcze powiedzieć na temat tych ciasteczek .... są PYSZNE!!! Moża je trzymać w zamrażalniku więc świetnie nadają się jako deser na upalne dni.









Składniki
Ciasto
130 g suszonych daktyli
30 g suszonych śliwek
50 g wiórek kokosowych
50 g migdałów ( dodałam całe, można zastąpić płatkami)
Możemy dodać drobno posiekane orzechy włoskie albo ziarenka konopi, bądź amarantus (jeżeli dodamy popping ( 3 łyżeczki amarantusa), ciasteczka nie będą witariańskie ;) )
szczypta soli

Daktyle zalewamy ciepłą wodą, po około 5 min odsączamy i miksujemy ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę wkładamy na 5-10 min do lodówki.  Chłodną masę rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy  około 5 cm koła ( trzeba pamiętać o tym aby była parzysta liczba ciasteczek).



Składniki
Krem
150 g nerkowców
90 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
banan
100 ml mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
łyżeczka soku z cytryny
kropla ekstraktu z wanili
syrop z agawy

Nerkowce namaczamy minimum 5 h wcześniej, po tym czasie miksujemy je na gładką masę razem ze wszystkimi podanymi składnikami. Masa ma dosyć gęstą konsystencję.



Składniki
Czekoladowe wiórki
4 łyżeczki RAW kakao
6 łyżeczek płynnego oleju kokosowego
3 łyżeczki syropu z agawy

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, płynną czekoladę wlewamy do sylikonowej foremki i wkładamy do zamrażalnika.
Kiedy czekolada już  stwardnieje, odcinamy kawałek, siekamy na małe czekoladowe wiórka, a następnie dodajemy do orzechowego kremu.




Na każde ciasteczko nakładamy sporą ilość kremu następnie przykrywamy i wyrównujemy krem. Z podanych składników wszyło mi 18 szt ciasteczkowych markiz, trzymam je zamrażalniku :)





vealovegreen_raw_cookies on Make A Gif


Pyszotka!

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



15 komentarzy :

  1. Wyglądają cudownie - po liście składników nie mam wątpliwości, że tak też smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* staram się aby składniki były zdrowe :)

      Usuń
  2. Wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie!
    Muszę koniecznie spróbować.
    Natomiast chciałam się dopytać, czy w przepisie chodzi o amarantusa ekspandowanego? Bo jakoś ziarna mi nie pasują.

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze składniki = najlepsze ciastka! surowa kuchnia bardzo nie interesuje, także nie zawaham się ani chwili by je spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale! :)
    Bardzo pomysłowe te ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Popping z amarantusa jest surowy????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie jest, dzięki za zwrócenie uwagi ( już edytowałam ) :)

      Usuń
  7. wow ale cuda w dodatku samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń