sobota, 27 września 2014

Witariańskie, bezglutenowe babeczki z nerkowców z malinami

Witariańskie babeczki z nerkowców (z chyba ostatnimi w tym roku) malinami prosto z krzaczka:) Świetny przepis dla osób, które lubią mieć zdrowe "słodkości" w zanadrzu lodówki. Mini serniczki możemy przechowywać w zamrażalniku!

Składniki:
Spód
85 g daktyli
30 g całych migdałów
25 g suszonych moreli
20 g płatków migdałowych
10 g orzechów włoskich


Daktyle, morele i całe migdały zalewami na kilka chwil ciepłą wodą, następnie wodę odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, masę przekładami do sylikonowych foremek. Z przepisu wyszło mi 8 babeczek.
Foremki wkładamy do zamrażalnika i bierzemy się za przygotowanie masy z nerkowców.



Masa nernikowa:
100 g nerkowców
125-150 g miąższu z kokosa z mleka kokosowego
20 ml syropu klonowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 banana
10 g płatków kokosa 
kilka kropli ekstraktu z wanilii

Nerkowce zalewamy wodą ( min 5 h wcześniej), puszkę mleka kokosowego wstawiamy do lodówki również na minimum 5 h.

Do namoczonych nerkowców dodajemy gęstą część mleka kokosowego, syrop klonowy, sok z cytryny, pół banana i ekstrakt z wanilii, miksujemy wszystko na gładka masę. Do masy dodajemy płatki kokosowe i jeszcze chwile miksujemy.



Masę z nerkowców dzielimy na 3 części. 2/3 masy z nerkowców rozkładamy do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości foremki. Do pozostałej 1/3 masy dodajemy około 45 g malin, krótko miksujemy i rozkładamy na foremki. Dekorujemy malinami, poziomkami, jagodami goji i płatkami migdałowymi.




RAW Cupcakes  wkładamy do zamrażalnika, masa musi lekko się zmrozić wtedy będą gotowe do konsumowania!:D Po zamrożeniu babeczki możemy trzymać w lodówce, po wyciągnięciu szybciej będą nadawać się do zjedzenia :D

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!

14 komentarzy :

  1. idealne... aż mnie zatkało! uwielbiam nerkowce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dziwie się ale to są takie mini babeczki więc na pewno się zmieszczą nawet po obiedzie :D

      Usuń
  3. Cudownie wyglądają, chętnie bym spróbowała, tu jest wszystko co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują wśmienice, szczególnie do porannej kawy :D

      Usuń
  4. Moje must bake/do (?) na najbliższe dni. Bardzo jestem ciekawa smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja eksploduje jak nie zrobię w końcu 'serniczków' z nerkowców! są tak genialne :) pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń