Zaczynając przygodę z RAWFOOD pokochałam nerniki, myślę że ta miłość nigdy nie przeminie, możecie spodziewać się różnych wariacji na temat ciasta z nerkowców.
Spód
Składniki:
100 g daktyle (wcześniej moczymy w ciepłej wodzie )
150 g wiórka kokosowe
50 g morele
2 łyżeczki masła orzechowego
Wszystkie składniki blenderujemy ze sobą, wykładamy na tortownicę 21 cm, schładzamy w zamrażarce.
Masa "serowa" z nerkowców
Składniki:
200 g nerkowców
100 g gęstej części z mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżeczki kruszonego raw kakao
syrop daktylowy
ekstrakt z wanilii
banan
2 łyżki soku z cytryny
Standardowo, nerkowce moczymy w wodzie minimum 8 h, następnie blenderujemy na gładka masę (przydaje się urządzenie wysokoobrotowe, na narnikach spaliłam już 2 blendery ...) ciągle mieszając dodajemy olej kokosowy i mleko kokosowe, wanilie , cytrynę oraz syrop daktylowy. Na koniec wrzucamy kruszone kakao i lekko mieszamy.
Na lekko zmrożony spód, wykładamy pokrojonego w plastry banana, następnie wylewamy masę z nerkowców. Wkładamy do zamrażalnika.
Składniki
Polewa
Polewa to dużo powiedziane ... zrobiłam pyszny dżem wiśniowy idealnie nadawał się na wierzch nernika <3
Przepis na dżem
2 kg wiśni
banan
cynamon
wanilia
substancja żelująca
Wiśnie drylujemy następnie blenderujemy, musi powstać masa wiśniowa, oddzielamy od niej sok.
Banana rozgniatamy widelcem wraz z cynamonem, wanilią oraz substancją żelującą dodajemy do wiśni.
Dżem gotujemy ( ja robiłam dżem w termomiksie zajęło mi to 15 min na 100 stopniach ) następnie rozlewamy do słoiczków.
Jeżeli macie sam dżem wiśniowy to polecam dodać do niego banan, cynamon i wanilie <3
Ciacho trzymam zazwyczaj w zamrażalniku, chyba że wiem że ciasto szybko zniknie to po stężeniu w zamrażalniku przekładam do lodówki.
PYSZOTA <3
Boskie :)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadałabym codziennie taki deser, gdyby tylko była możliwość! perfekcyjny :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń