niedziela, 26 lipca 2015

Wegańska, bezglutenowa tarta z jaglanym nadzieniem i malinami / Vegan, gluten free tart with millet cream and raspberry

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto <3 Moja mała nagroda ... nie jem mięsa od ponad roku :) Coś dla miłośników kaszy jaglanej :)

Tarta
Składniki:
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej
20 g syropu klonowego
50 mln mleka kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mieszamy składniki suche, dodajemy syrop klonowy, miksujemy powoli dodające mleka. Wykładamy na formę do tarty ( ceramiczna formę wcześniej natłuściłam i obsypałam mąka ryżową ).
Pieczemy około 30 min w 160 stopniach ( do momentu aż tarta lekko zbrązowieje ).


Nadzienie jaglane
Składniki
1 szkl. kaszy jaglanej 
2 szkl. mleka kokosowego
100 ml gęstego mleka kokosowego
2 łyżki masła migdałowego
20 ml syropu klonowego
kilka kropli ekstraktu z wanilii 
surowe pokruszone surowe kakao
maliny  

Kasze jaglana gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem słodu oraz wanilii. Po ugotowaniu i ostygnięciu kaszę jaglana miksujemy z gęstą śmietaną kokosową, masłem migdałowym oraz ewentualnie syropem. Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzoną tartę, następnie posypujemy kruszonym kakaem oraz malinami <3 Gotowe!


Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzoną tartę, następnie posypujemy kruszonym kakao oraz malinami <3 Gotowe!
Tarte przechowujemy w lodówce, bardzo szybko znika ....


<3 <3 <3

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!



6 komentarzy :

  1. też chcę taką nagrodę! <3 do tego poziomki widzę!, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do spodu można użyć innego mleka? Ewentualnie dodać trochę oliwy, bo kokosowe tłuste jest?

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie że można, próbuj :) przecież kuchnia to jedna wielka improwizacja :D

    OdpowiedzUsuń