Tarta
Składniki:
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej
20 g syropu klonowego
50 mln mleka kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszamy składniki suche, dodajemy syrop klonowy, miksujemy powoli dodające mleka. Wykładamy na formę do tarty ( ceramiczna formę wcześniej natłuściłam i obsypałam mąka ryżową ).
Pieczemy około 30 min w 160 stopniach ( do momentu aż tarta lekko zbrązowieje ).
Nadzienie jaglane
Składniki
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. mleka kokosowego
100 ml gęstego mleka kokosowego
2 łyżki masła migdałowego
20 ml syropu klonowego
kilka kropli ekstraktu z wanilii
surowe pokruszone surowe kakao
maliny
Kasze jaglana gotujemy na mleku kokosowym z dodatkiem słodu oraz wanilii. Po ugotowaniu i ostygnięciu kaszę jaglana miksujemy z gęstą śmietaną kokosową, masłem migdałowym oraz ewentualnie syropem. Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzoną tartę, następnie posypujemy kruszonym kakaem oraz malinami <3 Gotowe!
Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzoną tartę, następnie posypujemy kruszonym kakao oraz malinami <3 Gotowe!
Tarte przechowujemy w lodówce, bardzo szybko znika ....
<3 <3 <3
też chcę taką nagrodę! <3 do tego poziomki widzę!, mniam :D
OdpowiedzUsuń:D:D kupuj kaszę jaglaną i działaj :D:D
UsuńCzy do spodu można użyć innego mleka? Ewentualnie dodać trochę oliwy, bo kokosowe tłuste jest?
OdpowiedzUsuńpewnie że można, próbuj :) przecież kuchnia to jedna wielka improwizacja :D
OdpowiedzUsuńZjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna!
OdpowiedzUsuń