Bardzo prosty przepis na muffinki dyniowe, w środku są mokre, a na zewnątrz pięknie upieczone. Z przepisu wszyło mi 10 sztuk, "niestety" do zdjęć zostało tylko 4 sztuki;)
210 g pieczonej dyni hokkaido
170 g mąki ryżowej
2 łyżki miodu ( u mnie spadziowy)
100 ml mleka ryżowego
łyżka siemienia lnianego + 1 łyżka oleju kokosowego+50 ml gorącej wody
Przygotowujemy wegańskie jajko;) czyli mieszamy ze sobą łyżkę siemienia lnianego + 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego) + 50 ml gorącej wody. W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa, następnie dodajemy mieszankę lnianą, dokładnie mieszamy.
Powstałą masę rozkładamy do sylikonowych foremek, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.
Osobiście nie lubię przepisy w których dynia jest przesuszona albo jej smak zanika poprzez dodanie innych składników. Przepis opiera się głównie na dwóch intensywnych składnikach, które bardzo dobrze się ze sobą komponują.
to coś dla mnie! uwielbiam dyniowe wypieki i oczywiście takie zdrowe!
OdpowiedzUsuńto tak jak ta!! :D
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDzięki :*
Usuńświetne babeczki! idealne na jesień :) do tego tyle w nich zdrowia, że nie można nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńJesień to moja ulubiona pora roku w kolorze dyniowymi :D
UsuńPieknie wyglada :) chcialbym cie zapytac jak upiec dynie hokkaido oraz czy miod można zastapic jakims weganskim slodzikiem? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDynie pieczemy około 25 min w 180 stopniach najlepiej pociętą w łódeczki , możesz dodać syropu z agavy lub syropu klonowego :)
Usuń