niedziela, 2 listopada 2014

Bezglutenowe muffiny dyniowo-miodowe / Gluten free, pumpkin muffins with honey

Bardzo prosty przepis na muffinki dyniowe, w środku są mokre, a na zewnątrz pięknie upieczone. Z przepisu wszyło mi 10 sztuk, "niestety" do zdjęć zostało tylko 4 sztuki;) 

Składniki:
210 g pieczonej dyni hokkaido
170 g mąki ryżowej
2 łyżki miodu ( u mnie spadziowy)
100 ml mleka ryżowego
łyżka siemienia lnianego + 1 łyżka oleju kokosowego+50 ml gorącej wody


Przygotowujemy wegańskie jajko;) czyli mieszamy ze sobą łyżkę siemienia lnianego + 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego) + 50 ml gorącej wody. W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa, następnie dodajemy mieszankę lnianą, dokładnie mieszamy.



Powstałą masę rozkładamy do sylikonowych foremek, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.
Osobiście nie lubię przepisy w których dynia  jest przesuszona albo jej smak zanika poprzez dodanie innych składników.  Przepis  opiera się głównie na dwóch intensywnych składnikach, które bardzo dobrze się ze sobą komponują.

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free



8 komentarzy :

  1. to coś dla mnie! uwielbiam dyniowe wypieki i oczywiście takie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne babeczki! idealne na jesień :) do tego tyle w nich zdrowia, że nie można nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień to moja ulubiona pora roku w kolorze dyniowymi :D

      Usuń
  3. Pieknie wyglada :) chcialbym cie zapytac jak upiec dynie hokkaido oraz czy miod można zastapic jakims weganskim slodzikiem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynie pieczemy około 25 min w 180 stopniach najlepiej pociętą w łódeczki , możesz dodać syropu z agavy lub syropu klonowego :)

      Usuń