sobota, 30 sierpnia 2014

Witariański, bezglutenowy "sernik" z orzechów nerkowca z malinami

Przepyszny nernik z malinami czyli witariańsko-wegańskie, bezglutenowe ciasto z orzechów nerkowca bez grama rafinowanego cukru! Tym razem masa orzechowa wyszła mi idealnie - sam puch! Proponuje zacząć przygotowanie ciasta  od RAW Dżemiku! Przepis na samym dole postu ;)



Składniki
Spód
110 g daktyli
100 g migdałów

Daktyle zalewamy ciepłą wodą, po około 15 min odsączamy z wodny, miksujemy z migdałami, następnie powstałą kleistą masę wykładamy na tortownicę. Spód wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy nernikowej.



Składniki
Masa "serowa" z nerkowców
200 g nerkowców
160 ml mleka kokosowego
banan
50 ml syropu klonowego ( bądź więcej ;) )
około  około 5 łyżek soku z cytryny
2-3 krople ekstraktu z wanilii
1 szklanka malin


Nerkowce moczymy min 5 h, następnie miksujemy z mlekiem kokosowym oraz pozostałymi składnikami (poza malinami) na gładką masę.  Im dłużej moczymy nerkowce tym masa będzie bardziej puszysta, bardzo pomocne przy miksowaniu jest urządzenie wysokoobrotowe.


Kiedy masa będzie już gotowa dodajemy szklankę malin i lekko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.  Masę nernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód, następnie tortownicę umieszczamy w zamrażalniku do momenty, aż masa nernikowa stężeje.



Składniki
RAW Dżem 
szklanka malin
4-6 szt. daktyli
2 łyżeczki nasion chia
ekstrakt z wanilii

Miksujemy maliny z daktylami (standardowo chwile wcześniej zalanymi ciepłą wodą ) oraz z ekstraktem z wanilii, następnie dodajemy nasiona chia i lekko mieszamy, odstawiamy na min 1h do lodówki. Przepis na dżem inspirowany przepisem Emily :)


Dżem jest pyszny!!Nadaje się nie tylko do ciast! :)

Dżem wykładamy na stężałą masą nernikową, gotowe ciasto trzymamy w lodówce. 




P.S Jestem uzależniona od nernika ....

Pyszotka:)

Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!


12 komentarzy :

  1. jestem w siódmym niebie!! muszę koniecznie zrobić, bo kocham nerkowce! tylko mam pytanie- czy mleko kokosowe można zastąpić np. migdałowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! tak można zastąpić mleko kokosowe, używam go bo jest najgęstsze z pośród mlek roślinnym, jeżeli będziesz zmieniać mleko proponuje dodać dwa banany :)

      Usuń
  2. powiem tylko tyle - WOW! marzy mi się 'nernik' i zbyt długo się za niego zabieram! muszę wypróbować i myślę, że w najbliższym czasie coś z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości tortownicy używałaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mleko koko ma byc w firmie stalej? Schlodzone wczesniej w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo może stać w lodówce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam doświadczenia u mnie stoi max 3 dni ;)

      Usuń
  6. Zrobilam wczoraj. Niestety masa nernikowa nie chce mi stezec. Caly czas jest dosc plynna...jakies wskazowki?

    OdpowiedzUsuń