Przepyszny nernik z malinami czyli witariańsko-wegańskie, bezglutenowe ciasto z orzechów nerkowca bez grama rafinowanego cukru! Tym razem masa orzechowa wyszła mi idealnie - sam puch! Proponuje zacząć przygotowanie ciasta od RAW Dżemiku! Przepis na samym dole postu ;)
Składniki
Spód
110 g daktyli
100 g migdałów
Daktyle zalewamy ciepłą wodą, po około 15 min odsączamy z wodny, miksujemy z migdałami, następnie powstałą kleistą masę wykładamy na tortownicę. Spód wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy nernikowej.
Składniki
Masa "serowa" z nerkowców
200 g nerkowców
160 ml mleka kokosowego
banan
50 ml syropu klonowego ( bądź więcej ;) )
około około 5 łyżek soku z cytryny
2-3 krople ekstraktu z wanilii
1 szklanka malin
Nerkowce moczymy min 5 h, następnie miksujemy z mlekiem kokosowym oraz pozostałymi składnikami (poza malinami) na gładką masę. Im dłużej moczymy nerkowce tym masa będzie bardziej puszysta, bardzo pomocne przy miksowaniu jest urządzenie wysokoobrotowe.
Kiedy masa będzie już gotowa dodajemy szklankę malin i lekko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Masę nernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód, następnie tortownicę umieszczamy w zamrażalniku do momenty, aż masa nernikowa stężeje.
Składniki
RAW Dżem
szklanka malin
4-6 szt. daktyli
2 łyżeczki nasion chia
ekstrakt z wanilii
Miksujemy maliny z daktylami (standardowo chwile wcześniej zalanymi ciepłą wodą ) oraz z ekstraktem z wanilii, następnie dodajemy nasiona chia i lekko mieszamy, odstawiamy na min 1h do lodówki. Przepis na dżem inspirowany przepisem Emily :)
Dżem jest pyszny!!Nadaje się nie tylko do ciast! :)
Dżem wykładamy na stężałą masą nernikową, gotowe ciasto trzymamy w lodówce.
P.S Jestem uzależniona od nernika ....
Pyszotka:)
jestem w siódmym niebie!! muszę koniecznie zrobić, bo kocham nerkowce! tylko mam pytanie- czy mleko kokosowe można zastąpić np. migdałowym?
OdpowiedzUsuńpolecam! tak można zastąpić mleko kokosowe, używam go bo jest najgęstsze z pośród mlek roślinnym, jeżeli będziesz zmieniać mleko proponuje dodać dwa banany :)
Usuńpowiem tylko tyle - WOW! marzy mi się 'nernik' i zbyt długo się za niego zabieram! muszę wypróbować i myślę, że w najbliższym czasie coś z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak Ci poszło!:D
UsuńJakiej wielkości tortownicy używałaś?
OdpowiedzUsuńtortownica 15 cm :)
UsuńCzy mleko koko ma byc w firmie stalej? Schlodzone wczesniej w lodowce?
OdpowiedzUsuńdodaje schłodzone :)
UsuńJak długo może stać w lodówce?:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam doświadczenia u mnie stoi max 3 dni ;)
UsuńZrobilam wczoraj. Niestety masa nernikowa nie chce mi stezec. Caly czas jest dosc plynna...jakies wskazowki?
OdpowiedzUsuńNajlepiej włożyć do zamrażalnika :)
Usuń