Nastał czas rabarbaru :) Jak już wielokrotnie pisałam, nie jest to moje ulubione ... warzywo ( btw. w USA uważają rabarbar za owoc xD ). To ciasto jest totalnym wypadkiem przy pracy, ale tak to już jest, założenia były inne, wyszło przepysznie :) Wegańskie, bezglutenowe ciasto z rabarbarem o smaku słodko-kwaśnym z lekką orzechową nutką.
Składniki
Tarta
140 g ugotowanej ciecierzycy
100 g orzechów włoskich
50 g mąki kukurydzianej
50 ml syropu z agawy
50 ml płynnego oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie kilka łyżek wody
Ciecierzyce mielimy, aż powstanie gładka masa przypominająca piasek, dodajemy orzechy i pozostałe suche składniki - miksujemy. Następnie dodajemy składniki mokre, mieszamy aż uzyskamy gładka masę.
Upiekłam ciasto w 170 stopniach, około 40 min na blaszce 22 cm.
Kiedy ciasto lekko się przypiecze i patyczek jest suchy, nakładamy na nie przygotowany rabarbar i zapiekamy.
Składniki
Rabarbar
3 laski rabarbaru
3 łyżki dżemu truskawkowego ( wegański , bez cukru z truskawek z działeczki od Babci S. zapasy z 2014 r. )
szczypta cynamonu
kilka kropli wanilii
1 łyżeczka syropu z agawy
2 garści amarantusa popping
Rabarbar tniemy na małe kawałki mieszamy z wyżej wymienionymi składnikami, wykładamy na ciasto, pieczemy jeszcze około 20 min.
Jak dla mnie super połączenia: rabarbar, truskawka i cynamon <3
i jak tu nie kochać tak cudownych wypieków! <3
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, dla mnie pyszności!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji rabarbarowca jeszcze nie jadłam :). Czy został jakiś kawałek?
OdpowiedzUsuń