Kolejne witariańskie, bezglutenowe ciacho, naprawdę pyszne ciasto! W sobotę obkupiłam się na targu w pyszne owoce i warzywa. Już dawno nie miałam tak intensywnie owocowego weekendu :) Jagody znakomicie komponują się z nerkowcami, ciasto nie zawiera glutenu oraz rafinowanego cukru.
Składniki:
Spód
100 g suszonych daktyli
70 g suszonych fig
50 g migdałów
20 g wiórek kokosowych
Figi i daktyle zalewamy ciepłą wodą,po chwili odsączamy i miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wykładamy do formy ( u mnie 18 cm), wstawiamy do lodówki.
Składniki
Masa "serowa" z nerkowców
200 g nerkowców
40 g płatków kokosowych
syrop klonowy
sok z cytryny
100 ml mleka ryżowego (lub innego roślinne)
Nerkowce moczymy min 5 h, następnie miksujemy wraz z płatkami kokosowymi, syropem klonowym, sokiem z cytryny i mlekiem roślinnym. Niestety aby uzyskać aksamitną konsystencję sernika, trzeba poświęcić trochę czasu na blenderowanie nerkowców.
Na spód dałam sporo jagód następnie wyłożyłam masę serową i znowu posypałam jagodami :) Ciasto schładzamy, możemy je też zamrozić :)
Bardzo dziękuję Mrs. P. za piękny talerzyk, rzeczywiście znakomicie komponuje się z jagodami :D
Pyszotka:)
obłędny!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :*
UsuńPycha!! Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia sernika z nerkowców, które uwielbiam i chyba twój sernik mnie przekonał! :)
OdpowiedzUsuńWarto! Serniki z nerkowców są pyszne <3
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis, wygląda obłędnie a serniki uwielbiam pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) tylko ze musiałam zrezygnować z nabiału :/ serniki z nerkowcow albo z jaglanki są moimi ulubionymi "sernikami";)
UsuńA że tak zapytam - bo nie jest uściślone - ile trzeba dodać soku z cytryny i syropu klonowego?
OdpowiedzUsuńWłsśnie je zrobiłam - wyszło pyszne! na spód nasypałam różnych mrożonych owoców pokrokjonych w kosteczkę a na wierzch borówki, palce lizać, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń