Popełniłam dzisiaj tofurnik na zimno ...mój pierwszy... nigdy wcześniej nie jadłam tofu... nie wiem czy "powinien" tak smakować...wyszło cudnie kremowe, bezglutenowe, wegańskie ciasto, które na pewno zrobię nie raz!
Przepis z małymi modyfikacjami na masę tofurnika pochodzi od Jadłonimii, nie chciałam ryzykować kompletną klapą przy pierwszym spotkaniu z tofu.
Spód:
60 g płatki migdałowe
50 g całe migdały
50 g suszone daktyle
50 g suszone figi
3-4 łyżki poppingu z amarantusa
Standardowo moczymy figi i daktyle w ciepłej wodzie, odsączamy i dodajemy pozostałe składniki ( poza amarantusem). Blenderujemy, następnie dosypujemy amarantus i lekko mieszamy, wykładamy na tortownicę ( u mnie 21 cm). Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy tofu.
Masa tofu:
300 ml mleko kokosowego
3 kostki tofu po 180 g
2 łyżeczki agaru
1/2 - 3/4 szklanki soku z cytryny
syrop klonowy
esencja waniliowa
szczypta soli
Użyłam schłodzonego mleka koksowego ( akurat miałam mleko kokosowe w kartonie ), całą gęstą część oraz około 100 ml samego mleka gotujemy z 2 łyżkami agaru aż do momentu zagotowania. Do ciepłego mleka kokosowego dodajemy tofu, sok z cytryny, syrop klonowy, esencje waniliową i szczyptę soli. Miksujemy wszystko na bardzo gładką masę.
Dodałam sporo soku z cytryny, niemniej jednak jej smak nie dominuje w cieście, jeżeli chodzi o syrop klonowy musicie próbować, sami podążajcie za własnym słodkim smakiem ;)
Na schłodzony spód kładziemy pokrojonego w talarki, skropionego cytryną banana, następnie wylewamy masę tofu na spód, odstawiamy na około 20 min. Moja masa dosyć szybko stężała...agar dalej jest dla mnie totalną zagadką ;)
Ciasto udekorowałam borówkami i nektarynką.
Co mogę powiedzieć o moim pierwszym tofurniku... śmiało może zastąpić standardowy sernik na zimno! Dzięki Ci o Jadłonomio ;) !
Ale kremowe! Błagam chociaż o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń:):) szybko wyparował :)
UsuńKupiłam agar i będę robić to cudo wkrótce ;) mniam!
OdpowiedzUsuńagar mega magia, życzę powodzenia :D
Usuńcudowny to on jest w 100%! :) aż wyobrażam sonie ten smak i delikatność w ustach :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, pięknie go udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :**
Usuń