Strony

niedziela, 15 czerwca 2014

Witariański, lodowy tort bananowo-truskawkowy.

Zawsze mam w zapasie mrożone banany i truskawki, a ponieważ dzisiaj miałam ochotę na deser powstał pyszny, witariański, lodowy tort bananowo-truskawkowy. Uwielbiam połączenie truskawek i bananów ( pisałam o tym już kilka razy... ;) ). Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom lodów :D


Przepis jest banalnie prosty :)

Składniki:
Spód
70 g orzechów laskowych
30 g płatków migdałowych
75 g suszonych fig
75g daktyli



Orzechy i migdały mielimy na mączkę. Daktyle i figi zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez chwilę.Następnie miksujemy orzechy z figami i daktylami.Wykładamy na tortownicę i wkładamy  do zamrażalnika.







Składniki:
Warstwa Bananowa
250 g mrożonych bananów
100 ml mleka kokosowego
20 g syropu z agawy



Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Lody już są gotowe! Są pyszne, proponuje trochę spróbować...tylko troszkę! Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód i ponownie wkładamy do zamrażalnika.





Składniki
Warstwa Truskawkowa
200 g mrożonych truskawek
100 ml  mleka kokosowego
syrop z agavy

Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bardzo pomocne jest dobre urządzenie wysokoobrotowe.

Masę truskawkową wykładamy na zmrożoną masę bananową, przyozdabiamy bananami, migdałami i orzechami laskowymi, następnie chowamy z powrotem do zamrażalnika.
GOTOWE! <3


Tort szybko się rozmraża więc po pokrojeniu na kawałki trzeba szybko konsumować :D Warstwa bananowa jest bardziej kremowa niż truskawkowa.




Tort przechowujemy w zamrażalniku, u mnie jak zwykle szybko się skończył :D


Gluten-Free, Dairy-Free & Refined Sugar-Free!





Akcja lodowa 2014

13 komentarzy:

  1. jest fantastyczny! już wyobrażam sobie ten smak! :) będzie idealnym deserem na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiemu lodowemu torcikowi to na pewno nie przepuszczę:) pozdrawiam super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój komentarz chyba wcięło, więc ponownie wyrażam zachwyt i obiecuję wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest cudowny , choć to chyba mało powiedziany - boski a tak ;-) :-) chyba go zrobię na swoje urodziny :-) bo to już niedługo ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę inne podejście do lodów :D opłaca sie improwizować w kuchni!:)

      Usuń
  5. Jaki jest rozmiar tortownicy? Czy używasz konkretnego mleka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica 18cm, mleko najcześciej firmy AROY-D :)

      Usuń