Już dawno nie jadałam tak pysznego ciasta ... cóż za skromność :D
Wykonanie wbrem pozorom nie jest skomplikowane, nie wymaga również składników, które przyprawią nas o zawrót głowy.
Przepis - Jabłecznik z orzechami włoskimi
Spód:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 1/2 daktyli
4 figi
Miksujemy wszystko razem i po wyłożeniu na formę wstawiamy na chwilkę do lodówki.
Warstwa 1 - masło orzechowe
100g orzechów nerkowca
1 łyżka oleju pistacjowego ( może być każdy orzechowy)
3/4 szklanki daktyli
Masło orzechowo-daktylowe wykładamy na orzechowy spód
Warstwa 2 - jabłka
WERSJA RAW
Ścieramy na dużych oczkach 4-5 jabłek, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy odstawiamy aż do momentu kiedy jabłka lekko zmiękną.
W wersji RAW proponuje od tego zacząć ...
Ja mam zawsze w spiżarni starte jabłka w słoikach (z własnego ogrodu :) ) nie są słodzone ani pieczone więc nadają się idealnie.
Do jabłek dodałam cynamon i esencje waniliową.
Całość wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy.
Polewa czekoladowa:
50 ml oleju kokosowego
około 4 łyżek surowego kakao albo karobu
syrop z agave
Do lekko ciepłego oleju kokosowego dodajemy surowe kakao na tyle aby powstała czekoladowa masa, "słodzimy" syropem z agave.
Przybieramy orzechami włoskimi i polewamy czekoladą :)
Ciasto jest bardzo słodkie ale i kwaskowate przez niesłodzone jabłka, smaki delikatnie się przenikają.
pyszota :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz