Strony

niedziela, 2 marca 2014

Witariański jabłecznik z orzechami włoskimi - 100% RAW

Już dawno nie jadałam tak pysznego ciasta ... cóż za skromność :D







Wykonanie wbrem pozorom nie jest skomplikowane, nie wymaga również składników, które przyprawią nas o zawrót głowy.



 Przepis - Jabłecznik z orzechami włoskimi 

Spód:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 1/2 daktyli
4 figi

Miksujemy wszystko razem i po wyłożeniu na formę wstawiamy na chwilkę do lodówki.

Warstwa 1 - masło orzechowe
 100g orzechów  nerkowca
1 łyżka oleju pistacjowego ( może być każdy orzechowy)
3/4 szklanki daktyli

Blenderujemy aż do uzyskania masła orzechowego dodajemy daktyle i dalej blenderujemy aż powstanie gładka masa

Masło orzechowo-daktylowe wykładamy na orzechowy spód

Warstwa 2 - jabłka

WERSJA RAW

Ścieramy na dużych oczkach 4-5 jabłek, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy odstawiamy aż do momentu kiedy jabłka lekko zmiękną.
W wersji RAW proponuje od tego zacząć ...



Ja mam zawsze w spiżarni starte jabłka w słoikach (z własnego ogrodu :) ) nie są słodzone ani pieczone więc nadają się idealnie.

Do jabłek dodałam cynamon i esencje waniliową.

Całość wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy.




Polewa czekoladowa:
50 ml oleju  kokosowego
około 4 łyżek surowego kakao albo karobu
syrop z agave

Do lekko ciepłego oleju kokosowego dodajemy surowe kakao na tyle aby powstała czekoladowa masa, "słodzimy" syropem z agave.




Przybieramy orzechami włoskimi i polewamy czekoladą :)


 Ciasto jest bardzo słodkie ale i kwaskowate przez niesłodzone jabłka, smaki delikatnie się przenikają.



pyszota :)


Gluten-Free, Dairy-Free, & Refined Sugar-Free


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz